Au trecut 3 ani de când nu mai trimit mesaje de Crăciun. În perioada liceului și a studenției știu că luam la rând toată agenda și trimitem câte un “Crăciun fericit!” sau “La mulți ani!”. La început, nu-mi plăcea să repet mesajele, așa că, încercam să scriu ceva personalizat  pe fiecare persoană în parte. Bine, atunci aveam în agendă 20, maxim 30 de persoane, nu depășeam suta, ca acum. Ulterior, când am observat că mesajele personalizate îmi ocupă foarte mult timp, și rareori celălat își dă seama că m-am străduit să scriu ceva original, am cedat și eu tendinței de a trimite mesaje în masă. Le personalizam doar pe cele trimise persoanelor apropiate. Rata de răspuns la mesajele trimise era de 20%-30%. Încă o dezamăgire.  De ce cel care a primit o urare, un mesaj de felicitare, un gând bun – pur și simplu le ia de-a gata și rareori spune “mulțumesc”? Nu-i ceri să-ți compună o sonată sau să-ți trimită o urare în schimb, doar să-ți confirme primirea și să-ți mulțumească. M-am întrebat de multe ori acest lucru. În anii următori n-am mai trimis mesaje de Crăciun. Doar am răspuns la mesajele pe care le-am primit.

Suntem prea ocupați sau pur și simplu fără chef?

Viața în capitală este complicată. Numai cei care vin să trăiască aici pot să înțeleagă de ce Bucureștiul schimbă oamenii în felul în care îi schimbă. E mult prea mult stres în aer. Iar toate acestea gânduri se transformă în griji care ne macină zi de zi. De multe ori prețul plătit pentru o viață decentă este privarea de libertate. Cauți un job care să plătească chiria fiindcă nu ai de ales. Dacă mai ai un copil lucrurile se complică și mai tare.

În acest context, devenim atât de preocupați de ceea ce ne macină încât uităm să ne bucurăm de ce este în jurul nostru. Vedem într-un mesaj de Crăciun doar cuvintele și atât. De multe ori ni se pare inutil să mai răspundem și să încurajăm acest circ prost numit Crăciun. O sărbătoare în care toți comercianții se gândesc ce să-ți mai bage pe gât – așa cum afirma bătrânul Scrooge. 🙂

Nu există “prea ocupat” atunci când vine vorba de Crăciun

Suntem ocupați fiindcă vrem să fim ocupați. Ne place așa. La popul opus, prea mult timp liber ne-ar face să ne gândim la tâmpenii și chiar să le punem în practică. Ar fi și mai rău. Totuși, chiar dacă nu lucrăm în PR, atunci când primim o urare, nu ne dor degetele să spunem un “mulțumesc”. Și ce dacă primim mai multe? “Mulțumesc” este un cuvânt scurt :).

Deși ziceam în dreapta și stânga că detestăm comercialismul, mall-urile sunt pline. Și toate aceste cumpărături le facem cu timp din viața noastră. Când vine vorba de cumpărături, ca prin minune, unii dintre noi par să aibă tot timpul din lume.

Cred că singurii care sunt îndreptățit să zică că, nu au timp, sunt familiile cu copii. Iar cei care nu au încă un copil nu pot să înțeleagă cât de radical ți se va schimba viața. Cei care au copii și au și o bonă nu intră în discuție.

Mesajele “one to one”de Crăciun au devenit demodate

Mai întâi s-au demodat felicitările, apoi sms-urile și în cele din urmă mesajele trimise prin email. În ultimul timp se poartă să lași câte un mesaj pe wall despre cât de mult te bucuri tu că a venit Crăciunul și că vrei ca toată lista ta să simtă “magia” Crăciunului. Comunici cu toți și cu niciunul în mod direct, cam asta-i senzația.

Mi-ar plăcea să văd și mesaje de Crăciun în care să spunem cu adevărat ce ne dorim, nu doar banalități care sună bine. Însă, cred ne lipsește curajul.

 

Sursa imagine: southernliving.timeinc.net

Published by iulia

Working in online. Cinema is in my veins. For me, music is life. Crazy mind, wild spirit. In the end, all that matters is doing things differently.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *