Dacă cauți o lectură de tren care va va face să uiți de trecerea timpului, Fericirea îmi scapă printre degete este alegerea potrivită.

Iris are 31 de ani și lucrează la o bancă într-un oraș de provincie situat la 3 ore de Paris. Deși are aparent o viață lipsită de griji, Iris este complet nefericită deoarece visul ei cel mai mare nu se realizase: acela de a croi haine. Lumea ei se prăbusește în momentul în care află că nu fusese respinsă de școala de design la care aplicase după ce terminase liceul, pur și simplu părinții îi ascunseseră scrisoarea de admitere. Aceștia au considerat că croitoria nu este o ocupație potrivită pentru ea.

În căutarea visului din adolescență

Între timp, Iris se căsătorește, se angajează și își sprijină soțul în dorința de a deveni medic.  După mai mulți ani, viața lor de familie se aranjează destul de frumos, el devine un medic chirurg cunoscut, stau într-un cartier select și nu au griji financiare.

Toată existența ei de până atunci este pusă sub semnul întrebării în momentul în care vede un anunț dat de o școala de modă din Paris care căuta eleve. Iris simte că nu face de fapt ceea ce își dorește cu adevărat și că trebuie să facă o schimbare. Alege să-și dea demisia la bancă și să-și urmeze visul. Aplică la școala respectivă în care proba de admiterea era realizarea unei rochii de seară. Lucrează o săptămână la respectiva rochie. În timp ce o croiește simte ca abia acum trăiește. Rezultatul este unul pe măsură și  Iris este admisă la școala de modă.

La Paris începe o nouă viață

Iris muncește cu sârg și dedicare la școala de modă din Paris și deseori rămâne peste program. Atrage atenția Marthei, matroana casei de modă, care pare să afișeze un interes aparte pentru persoana ei. Inițial crede că acest lucru este doar o părere, ca apoi să descopere că matroana o place și dorește să o ajute să realizeze prima ei colecție de modă. Tot ea îi face rost de primele comenzi de creații vestimantare. Iris acceptă totul mai mult din obligație și oarecum silită, deoarece i se spune că dacă nu se conformează va fi exmatriculată.

Fericirea îmi scapă printre degete, Agnes Martin – Lugand, recenzie Fericirea imi scapa printre degete, editura trei
Fericirea îmi scapă printre degete de Agnes Martin – Lugand

Tot în această societate, Iris îl cunoaște pe Gabriel, fiul vitreg al Marthei. Gabriel pare tipul afemeiat și superficial care are în fiecare zi altă femeie. Iris este atrasă de el, dar faptul că are un soț acasă o împedică să cedeze avansurilor lui Gabriel.

Întorsătura de situație: Cine este de fapt Marthe?

Personal, mi-a plăcut întorsătura de situație din carte, căci până la un punct,  povestea lui Iris pare o telenovelă cusută cu fir alb. De fapt, Marthe nu este un înger păzitor, ci o femeie dominată de pofte cu gusturi sexuale dubioase, usor scrântită. Și nici Gabriel nu este cum pare. Imaginea lui de macho  se sparge în bucăți când Iris îi află povestea: fusese adoptat de Marthe și soțul ei și ambii îi făcusere avansuri sexuale. Trăise ca un prizonier în casa lor și făcea tot ce îi ziceau. Toți banii lui aparțiuneau lui Marthe și  fără ea era un nimeni. Aici e punctul culminant al poveștii.

Iris+Gabriel = Lovestory

Într-un final. Iris alege să dea curs iubirii dintre ea și Gabriel când descoperă adevarata fată a bărbatului iubit. În plus,  află că Pierre, soțul în care avea completă încredere, o înșela de ani buni. Și Iris credea că el se poartă rece și distant din vina ei. În fapt, toată căsnicia ei era o mascaradă.

Deși cartea e pe alocuri siropasă, anumite scene intime sunt bine dozate – spre exemplu momentul în care Iris se reîntâlnește cu Gabriel este foarte bine redat, emoționant chiar.

Finalul este telenovelistic, Marthe moare, de fapt, se sinucide. Prin testament îi lasă toată averea lui Gabriel. Iar cei doi pot trăi fericiți, și bogați, până la adânci bătrîneți.

Tu ai citit cartea? Cum ți s-a părut?

 

Published by iulia

Working in online. Cinema is in my veins. For me, music is life. Crazy mind, wild spirit. In the end, all that matters is doing things differently.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *