Era o vreme în care zăpada din fața casei cuiva era semnul delăsării și al lenei. Cei mai harnici gospodari erau cu lopata în mână cum se crăpa de ziuă. Era primul lucru pe care îl făceau dimineața. Așa era la țară, dar și la oraș, unde fiecare patron de prăvălie avea grijă să fie luată zăpada din fața magazinului său. Un asfalt plin de zăpadă era o dovadă a lipsei de respect față de clienți.
Bucureștiul anului 2018
De câteva zile în București ninge puternic și viscolește. Cauza este un val de aer rece care vine din Siberia. Întreaga Europă a fost afectată de această răcire bruscă a temperaturii.
Adevărul este că, iarna aceasta nu prea am simțit-o. Abia acum, spre sfârșit, iarna a început să-ți arată colții. Totuși zăpada și gerul nu sunt o anomalie. Ele au fost de când lumea. Diferența o face modul în care gestionăm această situație.
Astăzi am fost în mai multe zone din București și am constatat că zăpada se afla, în toată frumusețea ei, chiar pe zona pietonală. Mai mult, în anumite părți era viscolită și efectiv nu aveai pe unde să mergi.
-
Aici e în Berceni – așa arăta drumul pietonal
2. Piața Revoluției – în “buricul” Bucureștiului se circulă ca la țară
3. Mina Minovici, ditamai Institutul Național de Medicină Legală, pe unde trec zeci de oameni într-o zi, părea să aibă drum numai pentru mașini
4. Nici la Uniunea Arhitecților situația nu-a fost mai roz – abia puteai trece prin fața clădirii și așa arăta intersecția
5. La Centrul Național al Cinematografiei – pe Bd. Nicolae Bălcescu
așa arăta drumul pietonal:
Soluții?
- Unde sunt cei care primesc ajutor social de la stat? De ce nu sunt pe străzi cu câte o lopată în mână?
- De asemenea, ce fac portarii? Deszăpezirea intra odată în atribuțiile postului. Și așa au nevoie de un pic de mișcare, tot stând ore în șir pe-un scaun. Să mai lase și ei telefoanele și să pună frumos mâna pe lopată.
- O altă soluție sunt polițiștii comunitari. Mai exact, amenzile. 1000 de lei pentru fiecare loc care nu e deszăpezit. Patronii, în momentul în care îi ustură la buzunar, vor îndrăgi lopata peste noapte. Și așa se mai strâng câțiva bănuți la bugetul de stat, că tot e nevoie. Până la urmă, plătim pentru decență și siguranță.
Da, poate ne-a luat zăpada prin surprindere – dar nu e o avalanșă sau uraganul Katrina. Echipamente există, oameni care pot deszăpezi sunt – tot ce trebuie făcut este să-i punem la treabă. Corect?