Filmul Un Tramvai Numit Dorinta (1951) cu Vivien Leigh si Marlon Brando in regia lui Elia Kazan merita văzut si revăzut (nu degeaba a obținut 8 steluțe pe imdb).

Vivien Leigh in A streetcar named desire

Inspirat dupa piesa lui Williams Tenesse, filmul prezintă poveste lui Blanche DuBois, o femeie trecută de prima tinerețe care vine in vizita la sora sa Stella. Aceasta vrea  sa scapă de un trecut care o acuza deoarece a avut un stil de viata ușuratec. De profesie profesoara de engleza, Blanche a sedus un băiat de 17 ani și pentru acest lucru a fost supusa oprobriului public. Cu o fire fragila și ușor instabila psihic Branche este extrem de afectata de acuzațiile care i se aduc în urma faptei sale. Merge din rău in mai rău. Avand disperata nevoie de protecție și atenție (de aici și toată cochetăria) ajunge sa caute aceste lucruri în fiecare bărbat cu care se culca. Și negăsindu-le se culca cu căt mai multi. Din cauza unor datorii pierde moșia  familiei și locuiește pentru un scurt timp într-un hotel mizer din care este data afara deoarece e învinuită ca aduce prea multi străini in camera sa. Nemaiavând unde să stea alege sa meargă pentru o perioada la sora sa Stella și la sotul acesteia, Stanley.

Ajunsă la fata locului este neplăcut surprinsa de viata pe care o duce sora sa într-un cartier mărginaș unde se ajunge cu greu și trebuie sa iei două tramvaie: un tramvai numit Dorinta si apoi sa il schimbi cu unul numit Cemeteries si sa mergi sase statii pana la Elysian Fields.

Blanche se adaptează cu greu condițiilor în care trăiește sora ei și nu poate înțelege cum sora este capabila să suporte un asemenea tratament din partea bărbatului care spune că o iubește. Cele doua surori, deși sunt complet diferite ca și fire și comportament, sunt profund atașate una de cealaltă. Stanley, soțul Stellei nu vede cu ochi buni venirea lui Blanche deoarece aceasta nu-i inspiră încredere și este iritat de aerele ei de mare doamna. În plus, nu plătește chirie iar Stanley, un tip materialist, bădăran și comun (după cum se exprima Blanche) este evident deranjat de acest lucru. Stella se afla la mijloc între iubirea pentru soț și cea pentru sora.

La orizon apare și prietenul lui Stanley, Mitch, care este vrăjit de farmecul domnișoarei DuBois. Aceasta nu-i respinge inițiativele amoroase deoarece își dă seama că el este singura soluție pentru viitorul ei deoarece nu poate sta toată viata pe capul soră-sii. Însă, viata îi strică planurile, trecutul rușinos al lui Blanche iese la iveala și aceasta constata oripilata cu nu are ce sa facă, nu are unde sa se ducă iar la sora sa nu mai poate sta. Se simte prinsa. Când afla amănunte despre viata ei trecută, Mitch nu o mai vrea ca soție deoarece nu este destul de “straight”. Si pentru ca lucrurile sa se complice si mai mult, Stanley profita de ea in timp ce sora sa este în spital pentru a-i naște copilul.

Din acel moment lumea lui Blanche se prăbușește și aceasta ajunge în scurt timp în pragul nebuniei. Nefăcând fata realității, alege sa se refugieze în iluzie și are deseori halucinații. Cei doi soți, in urma unei puternice certe, aleg sa o trimită, pentru binele tuturor,  într-o clinica de recuperare pentru persoanele cu anumite dizabilități psihice. Blanche se împotrivește inițial dar își da seama ca nu are nici un fel de alternativa și se lasă dusa de doctor si de asistenta acestuia.

Vivien Leigh interpreteaza în acest film unul dintre cele mai mari roluri din viata sa. Personajul lui Blanche DuBois este unul extrem de greu de jucat. Este genul de rol care deosebește o mare actriță de una ordinara. Ma intreb, cate dintre actrițele din Hollywood-ul zilelor noastre ar fi capabile sa joace rolul lui Blanche DuBois? Cu siguranță nu multe. Se zvonește ca pentru rolul lui Scarlett O’Hara producătorii americani au dat probe peste probe în America anilor ’30 și nu au găsit ceea ce cautau, au trebuit sa traverseze continentul, sa ajungă in Marea Britanie pentru a o găsi pe Scarlett. Aceasta a fost Vivian Leigh.

Apropiatii lui Vivian Leigh au recunoscut ca aceasta s-a atașat atât de mult de rolul lui Blanche DuBois incat a avut mari probleme în viata reala deoarece nu reușea sa se detașeze de personajul din film. Asta în condițiile in care suferea și de dubla personalitate în viata de toate zilele.

În ce privește personajul lui Stanley jucat de Marlon Brando, acesta a devenit un style icon in urma acestui rol. Maieul alb prin care i se vedea trupul lucrat alături înfățișarea sa atrăgătoare l-au transformat peste noapte intr-un sex symbol masculin.

More:

Tailer-ul filmului aici.

Cititi aici replici memorabile din film.

Citit si un interviu cu regizorul filmului, Elia Kazan

Published by iulia

Working in online. Cinema is in my veins. For me, music is life. Crazy mind, wild spirit. In the end, all that matters is doing things differently.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *