Am intrat cu inima-n dinți pe porțile rotative Mobexpo, speriata de gândul ca voi cheltui prea mult. Mă cunosc. Când e vorba de cărți, mereu fac excese. Am rămas plăcut surprinsă de mulțimea care se întorcea de la târg doldora de cărți. Nu pungile albe pline de cărți m-au surprins, ci mulțumirea şi veselia care se citea pe chipul acestor oameni. Ca şi cum ar fi realizat ceva important, ca și cum ar fi încheiat un târg bun, de care sunt mândri. Şi nu mă miră. Terapeuții au recunoscut faptul că shopping-ul conferă o stare de bine, de mulțumire, poate chiar o anumită euforie.  Aşa se explică și veselia celor care veneau de la Gaudeamus. Nu a mai contat că e criză. Că banii se fac greu, sunt puţini şi se cheltuie repede. Că mâine o vor lua de la capăt… Nu, pur şi simplu au fost fericiți că  au cumpărat ceva, chiar dacă acel ceva e o carte. Pentru unii “doar o carte”, pentru alții “mai ales o carte”.

Am cumpărat şi eu o carte Regulile Artei – Bourdieu – şi nu-mi pare rău 🙂 E o carte pe care am căutat-o de multă vreme, şi am găsit-o la Editura ART la o reducere de 50%. Era o ocazia prea bună pentru a o scăpa.
M-a uitat în jur, să văd cine, ce oferă. Căci dacă este un târg de carte, atunci să fie târg, nu consignație. Am văzut şi una şi alta. Editurile-vedetă (Humanitas, Rao, Polirom) – pur şi simplu nu au lăsat la preț. Prețurile au fost ca și în librării, poate mai mari – în cazul unora. Însă, dacă îi întrebai de reduceri, îţi arătau câteva cărțișoare amărâte puse într-un coș spunându-ți pe un ton autoritar: “acestea sunt reducerile!”. Te simțeai umilit şi parcă îţi era rușine că vrei să cumperi ceva ieftin. Mai aveau şi altfel de reduceri – cele constante:  le aduceau de acasă la târg. Cu alte cuvinte, ce era redus în librării, era redus şi aici. Mare brânză! Să nu zică alţii că noi nu avem reduceri!
Alte edituri (Nemira) au făcut din cărţi adevărate cadouri, care de care mai frumos împachetate, cu pamblică şi tot tacâmul. Că de, vine Crăciunul. Ori cadouri ori reduceri. Uneori, tot ce ai este: ori …ori. În schimb, reduceri semnificative au avut cei de la Litera şi Curtea Veche. Genul de stand-uri după care îţi spui “bine că-am trecut pe-acolo”.

 

Published by iulia

Working in online. Cinema is in my veins. For me, music is life. Crazy mind, wild spirit. In the end, all that matters is doing things differently.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *