In seara asta radio Guerilla are muzică foarte bună. Ascult în timp ce fac curățenie, mereu mi-a fost mai ușor să fac curățenie de muzică. Crăciunul, cu provocările lui, a trecut. Pentru majoritatea părinților Crăciunul e o perioadă stresantă, trebuie să facă foarte multe lucruri într-un timp scurt, în condiții nu tocmai prielnice. La polul opus, muți dintre cei singur susțină că pentru ei Sărbătorile de Iarnă reprezintă o perioadă deprimantă.
Nu a fost un Crăciun bogat, nu ca în alți ani. Pandemia, apoi războiul au adus cu sine mult frică și un nivel ridicat de stres. Banii se fac mai greu și se cheltuie mult mai repede, inflația se simte direct în buzunarul nostru.
Mulți dintre cei pe care-i citeam în online nu mai scriu, fie și-au luat un job bine plătit într-o corporație, fie au făcut copii și nu mai au timp. Cei care n-au copii nici nu-și pot imagina în ce hal și se schimbă viața și prioritățile, cum o bucățică de timp liniștit, de 10-15 minute, devine un adevărat lux.
Zilele acestea am dat peste cartea “The Artist’s Way” de James Camelon, în care ni se spune că momentul potrivit pentru a ne urma pasiunea nu există, e acum. Să scrii în fiecare zi, cum te trezești, 2-3 pagini despre ceea ce-ți vine în minte. Paginile de dimineață, le numește autoarea. Chiar dacă planetele nu se aliniază. Pur și simplu trebuie să scrii zilnic, fie că ai chef sau nu. Autoarea mai recomandă să nu mai citești o perioadă alte persoane și să investești acea energie în scris.
Mult timp n-am mai scris aici fiindcă am găsit tot felul de motive să nu scriu: nu am timp, sunt obosită, nu am inspirație etc. Toate aceste motive cad în fața pasiunii. Dacă scrisul e pasiunea ta, urmează-o. Altfel ajungem să ducem vieți seci și serbede. Iar un serial Netflix adâncește și mai mult golul interior, te simți mai bine doar pe moment. Iar după ce râmâi tu cu tine revii la vechea stare de tristețe și nemuțumire.
Aici este o prezentare You Tube a cărții:
În concluzie – cartea arată că poți face ceea ce îți dorești atâta timp cât urmezi anumite indicații și combini arta cu disciplină. Contrar opiniei publice, poți trăi din ceea ce-ți place, chiar dacă, încă de mici, părinții ne-au descurajat și ne-au impins de la spate să alegem un profil real și o facultate de viitor, într-o zonă tehnică sau științifică. “Cu arta mori de foame” – ne-au repetat toată adolescența. Să algem siguranța job-ului, în detrimentul pasiunii. Ce au uitat să menționeze ei este că noi ne doream un singur lucru când creștem mari, să fim fericiți.