Muzica transmite ceea ce cuvintele nu pot spune, spunea Damiano David, solistul trupei italiene Måneskin, într-un interviu.

Måneskin, trupa-fenomen care a făcut înconjurul lumii după ce a câștigat concursul Eurovision în 2021, încă nu a ajuns în România.

Piesa “Coraline” face parte din al doilea album al trupei, ” Teatro d’ira: Vol. I”, lasat in 2021, fiind albumul care a consacrat trupa la nivel mondial, din Polonia, Portugalia, Franța, până în Japonia.

M-am gândit de ce-mi place așa mult piesa “Coraline” – așa cum o cântă Damiano – fiind la mijloc ceva mai mult decât versurile poetice și interpetarea atât de puternică și personală, și n-am știut ce anume. Am citit comentariile la piesă și cineva a spus “Damiano cântă cu o durere atât de reală încât reusește să o transmită oricui ascultă”. Asta-i ceea ce face muzica adevărată, ceea ce a făcut mereu.


Și muzica e cu atât mai puternică cu cât are în spate viața, cu durerea și bucuria ei, cu tristețea, regretul sau dezamăgirea inerente.

Am asculat piesa iar și iar. Aceasta fiind una dintre cele mai bune interpretări live. Începutul e superb, același vers rostit în patru tonalități diferite, arătând că muzica pătrunde acolo unde vorbele nu ajung.

Până acum, am trecut cu vederea versul “Ma Coraline non vuole mangiare” – și în seara asta m-a izbit. Iar noi fetele știm cel mai bine ce înseamnă acest vers. Acele momente în care nu puteam mânca fiindcă durerea din piept era prea mare. Când nu ne puteam ridica de pe podea. Pe lângă această suferință, restul sunt basme.

Damiano a scris piesa într-o cameră de hotel, fiind inspirat de iubita lui, Giorgia Soleri. Cei doi s-au despărțit brusc în iunie 2023, fiind împreună din 2017. O desparțire care se voia inițial o pauză, dar care a rămas definitivă după ce Damiano a fost surpins de fani sărutându-se cu un model din cercul colegei sale de trupă, Victoria. După acest eveniment Giorgia a dat unfollow membrilor trupei, inclusiv lui Damiano.

la scurt timp după despărțire Damiano s-a afișat la brațul actiței americane Dove Camelon, care a fost respinsă la un casting Disney pe motiv că nu este suficient de amuzantă pentru a juca într-un film pentru copii. Damiano a dezamăgit fanii din întreaga lume cu această alegere, Dove fiind numită “plastic woman” din cauza că a apelat la numeroase oprații estetice. Adevărul e că nu e nimic natural la ea, nici vlogurile în care prezintă mâncare.

Observ că Damiano nu mai cântă la fel de cât nu mai este cu Giorgia, nu mai pune suflet și pasiune ca înainte. La artiși, sufletul și dăruirea sunt totul. Altfel cântecul se transformă într-un zdrăngănit banal.

Care-i cântecul tău preferat al trupei Måneskin?

Published by iulia

Working in online. Cinema is in my veins. For me, music is life. Crazy mind, wild spirit. In the end, all that matters is doing things differently.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *