“Vrei să-ţi spun un secret despre mami?” scrisă de Ioana Chicet Macoveiciuc te va captiva usor si iremediabil. Candoarea poveştrii este dată de limbajul folosit, iar perspectiva povestitorului este una nouă în peisajul cărților pentru copii: mama, ajunsă la vârsta adultă, se adresează fiicei sale din prezent pe un ton intim, plin de dragoste.

Şi mamai a fost odată copil

Începutul cărţii o prezintă pe mamă pe când era doar o fetiță de-o șchioapă, zglobie şi jucăușă. O fetiță care face foarte multe pozne: se ascunde în dulapul cu dulcețuri, deschide sertarele, pictează pereții, se cațără peste tot etc.

În fapt, acestă rememorare ne emoționează pe fiecare dintre noi datorită factorului identificator. Deși suntem acaparați de prezent, cu noutatea şi provocările sale, trecutul păstrează în sine o anumită nostalgie de care ne este încă tare dor. E nevoie să avem curaj să privim în interiorul nostru şi să regăsim pe noi, cei de odinioară, pe părinții noștri şi locurile care ne-au fost dragi. Amintindu-ne cum eram în copilărie, cum vedeam şi simţeam lucrurile şi lumea din jur, vom reuși să ne înțelegem mai bine propriul copil.

Secretul lui MAMI:

Secretul cel mai mare al lui mami este faptul că este şi ea OM. Şi acest om îşi iubește copii cu o forță egală cu a universului. Mami e făcută din carne şi oase, ca noi toți. Şi, deși  pare să aibă mai mereu să aibă superputeri, şi ea are nevoie să doarmă, să mănânce şi, din când în când, să petreacă timp cu tati pentru a-şi reface puterile.

Copii nu ştiu şi nu văd multe lucruri care ţin de existenta de zi cu zi. Ei nu au grija zilei de mâine şi nici nu trebuie să o aibă. Pentru a le păstra intactă naivitatea, părinții încearcă să-i protejeze cât mai mult posibil, nu le spun problemele lor, sau le mușamalizează gravitatea. Cei mici nu înțeleg că atunci când suntem obosiți putem fi lipsiți de răbdare şi iritați.  Copii pot crede că ei sunt de vină pentru comportamentul nostru. Se învinovățesc chiar fără să ne spună. De aceea, cărțile care deschid subiecte sensibile şi delicate sunt mai mult decât binevenite.

Ioana a lucrat aproape doi ani la această carte. A scris şi a rescris textul de mai multe ori. Fiindcă, atunci când scriem pentru cei mici nu-i tocmai simplu să găsim acele imagini care să-i atingă, să-i emoţioneze şi să-i facă să-şi pună întrebări.

Pagina mea favorită din carte:

Vrei sa ti spun un secret despre mami

Copii prezenţi la eveniment s-au simţit în largul lor, au avut un hol foarte mare la dispoziţe pe unde au alergat în voie, au mâncat proăjituri, au colorat şi desenat. Per total, atmosfera a fost veselă şi prietenoasă. vrei sa ti spun un secret despre mami

Ne bucurăm că am participat la această lansare. Mulţumim Ioana pentru oportunitate. Multumim celor care au adus bunatati si celor care s-au jucat cu cei mici.

Care-i partea ta favorită din carte? Dar a copilului tău?

Published by iulia

Working in online. Cinema is in my veins. For me, music is life. Crazy mind, wild spirit. In the end, all that matters is doing things differently.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *