În această perioadă toată lumea vorbește despre Star Wars. Eu nu vă voi vorbi despre Star Wars. Prefer să atrag atenția asupra filmelor care nu sunt atât de cunoscute, în care nu s-au investit milioane de dolari în publicitate, dar care au o poveste frumoasă, spusă frumos. Filme care se țin departe de clișee și care ne fac să simțim că timpul petrecut în fața ecranului ne deschide noi orizonturi și ne binedispune.

1. LOLO, R: Julie Delpy 2015

O comedie romantică cu accente satirice despre formele pe care iubirea le ia după vârsta pe 40 de ani. Violette și Jean Rene se întâlnesc în timpul unei vacanțe și se îndrăgostesc. Cei doi au stiluri de viață complet diferite și, de aici, intervin tot felul de situații comice.

2. CAROL, R: Todd Haynes, 2015

Unul dintre cele mai așteptate filme ale sezonului în care Cate Blanchett atinge o performanță uimitoare. Povestea este spusă de talentatul regizor Todd Haynes (I’m not there, 2007).

“Dearest, there are no accidents and everything comes full circle” – laitmotivul filmului.

Filmul nu este despre iubirea între două femei, este despre iubire și atât. Nu vom vedea scene de sex explicit ca-n “La vie d’Adèle” (2013), ci priviri, atingeri, tensiune și emoție.

Povestea are o puternică încărcătură narativă și este spusă într-un mod captivant. Filmul a fost aclamat de criticii din toată lumea.

3. STEVE JOBS, R: Danny Boyle, 2015

Un film care vrea să facă dezvăluie lucrurile care au stat în spatele succesului lui Steve Jobs. Michael Fassbender realizează un rol de excepție, conform criticilor, iar filmul este cotat 7.7 pe imdb.

Merită văzut de toți cei din industria digitală, va oferi o mai bună perspectivă asupra revoluției digitale.
Deși filmul reușește să redea o mare parte din personalitatea fostului CEO Apple, acesta trece cu vederea anumite detalii care sunt aspru sancționate de publicații precum The Economist (New film: “Steve Jobs” Another failed product, 13 Octombrie 2013): “Scenariu domnului Sorkin este ca și cum ai scrie pentru televiziune seria de succes “The West Wing” alături de filmul “The Social Network”. Oferă cascada perfectă de cuvinte bine alese pe care nimeni nu este capabil să le alăture în viața reală”.

4. GRANDMA, R: Paul Weitz, 2015

O comedie savuroasă despre o adolescentă care rămâne însărcinată și îi cere bunicii 600 de dolari pentru a achita costurile avortului. Din păcate, aceasta este falită (după ce a scăpat de datorii, și-a tăiat cardurile bucată cu bucată și a făcut din ele un decor domestic). Aventura începe în momentul în care cele două, nepoata și bunica, se urcă în mașină și merg să facă rost de cei 600 de dolari.
Lily Tomlin, actrița din rolul principal, în vârstă de 75 de ani, oferă, în acest film, performanța vieții ei, conform criticilor.
“Grandma” este o comedie smart, amuzantă, plină de momente-surpriză. Te prinde din primul moment și nu te mai lasă până la sfârșitul filmului.

O poveste de viață spusă într-un mod simplu, cu talent și multă ironie.
Replica de final a filmului este memorabilă:‘You’re nothing, you’re just a footnote.’

5. SUNSET SONG, R: Terence Davies, 2015

Regizat de Terence Davies (The Deep Blue Sea, 2011) filmul s-a inspirat din romanul realizat de Lewis Grassic Gibbons în 1932. Agyness Deyn o interpretează pe Chris Guthrie, fiica unui unui fermier crud cu tendințe maniacale când vine vorba de religie. După moartea tatălui, Chris este cea care se ocupă de fermă și de banii familiei. Între ea și Ewan (Kevin Guthrie) se înfiripă o idilă care are ca finalitate căsătoria. Iertarea, rezistența firii umane împotriva vicisitudinilor sortii, permanența naturii – toate aceste  teme răzbat din povestea epică a scriitorului scoțian.

Cadrele cinematografice de mare grandoare ale filmului amintesc de “Far From the Madding Crowd” (1967) realizat de Nicolas Roeg.

 

Sursa foto: The Guardian

Published by iulia

Working in online. Cinema is in my veins. For me, music is life. Crazy mind, wild spirit. In the end, all that matters is doing things differently.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *