Kenneth Branagh are reputația de tine cu sufletul la gura la filmele sale. Nici de data asta n-a fost mai prejos. In “Jack Ryan: Agentul din umbra” avem una bucata bărbat, erou de război, o super femeie (Keira Knightley) inteligentă, cu inițiativă, puțin obsedată de control (replica “și la masă vrei să controlezi totul?”) și avem ACȚIUNE (focuri de arma, mașini care se rostogolesc, sărituri, urmăriri, explozii etc.).

Ryan este eroul american tipic, care, în timpul războiului din Afganistan (în care se oferise voluntar deși era un băiat inteligent, cu teza de doctorat în lucru) salvează doi camarazi de lupta atunci când avionul lor se prăbușește, asta, în condițiile în care avea coloana rupta. În urma acestei isprăvi se alege cu răni grave iar doctorița care îl tratează este nimeni alta decât frumoasa Keira. 8 luni durează recuperarea. Iar, în acest timp, lui Ryan i se propune o noua misiunea, aceea de a lucra pentru CIA (“Jack, nimeni nu înțelege datele în afara de tine). El accepta fără sa stea pe gânduri și lucrează, pentru o vreme, ca si analist, sub acoperire, pe Wall Street.

Toate bune și frumoase pana în momentul în care acesta este însărcinat cu misiunea de descoperi cine se ascunde în spatele anumitor tranzacții suspecte, în valoare de milioane de euro. Și pentru a face asta trebuie sa plece în Rusia ( “noua lor ideologie este banu. ei nu sunt o tara, ci o corporație). De aici lucrurile devin periculoase. Omul care îl întâmpina în aeroport încearcă sa-l omoare și scapă ca prin urechile acului.

Acțiunea atinge climax-ul În momentul În care Ryan se întâlnește cu magnatul rus Viktor, de la care trebuie sa obțină informațiile de care avea nevoie. Insă, acesta nu i le da de buna voie, și singura soluție de a le obține este prin efracție. Singura problema este ca Ryan risca, în această afacere, propria iubita iar aceasta este cât pe ce sa o pățească (metoda ruseasca: un bec spart în gura). Dar, ca în orice film american care se respecta, Ryan ajunge fix în ultimul moment și o eliberează pe frumoasa (ea l-a reținut pe rus prin farmec și inteligenta pana ce Ryan a făcut rost de datele aflate în sistemul lui)  curajoasa din mâinile rusului nemilos (vezi scena cu seringa).

Și filmul se termina cu victoria americanilor.Cum altfel?

Scena mea favorita:

Cea de la cina, in care Cathy (Keira Knightley) are o discuție filozofico-umanisto-morala cu rusul Viktor. Aceasta este pur si simplu fermecătoare, filtrează cu tact și inteligenta iar jocul de priviri al celor doi nu poate fi trecut cu vederea.

Cea mai tare ținuta a lui Keira (pentru fashioniste)

jack-ryan-shadow-keira-knightley-600-370

Cea în care Keira il așteaptă pe Ryan pe marginea patului, în camera de hotel (Hello! Am venit. Surpriză!) îmbrăcata într-un superb palton, cu linii masculine.

Câteva replici savuroase:

“Voi americanii va considerați direcți, însa, sunteți doar nesimțiți”

In ce priveste datele (“Nimic nu e ascuns, ci doar protejat”)

“- Bea? – E rus! Si-i plac femeile. Daca sunt maritate si mai bine.”

Replici la cina dintre Keira si Viktor

“Îmi plac discuțiile, nu pălăvrăgelile (chit-chat)”

“Regretele se aduna în jurul nostru precum cărțile necitite” (favorita mea)

” – Cat de avansata e ciroza? Vezi, acum vorbim”

“For you, the world”

“Vechile tale slăbiciuni Viktor: vodka, vanitatea si femeile”

Gestul favorit

Cel in care cei doi se iau de degetul mic în timp ce sunt in mașina . Asta într-un moment de super tensiune în care fiecare se gândește dacă va ieși cu bine din asta.

Trailer-ul (care nu arata prea multe)

Critici: scenariul este pe alocuri necredibil, te face sa spui “Pe bune?” “Serios?” – deoarece lucrurile se întâmpla, de multe ori, ca si cum  personajul știe ca are în spate o echipa de filmare. Un alt minus: în povestea se fac salturi bruște,  nu mai înțelegi când s-au petrecut lucrurile, cum si de ce. Pur si simplu iei noua situație ca un dat de la sine cu care trebuie sa te obișnuiești. În rest, filmul merita văzut.

La final, o chestie super tare: regizorul, Kenneth Branagh, joaca rolul rusului cel hapsân, Viktor Cherevin. Cine-ar fi crezut?! Personal, eu chiar l-am simpatizat pe rus (ce privire!). Dar asta rămâne intre noi :).

 

Published by iulia

Working in online. Cinema is in my veins. For me, music is life. Crazy mind, wild spirit. In the end, all that matters is doing things differently.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *