65 de tineri au murit în urma incendiului de la #Colectiv. Victima cu numărul 65, Razvan, a murit la aproape doi ani de la tragedia care a curmat viața iubitei sale, Tina, în vârstă de doar 27 de ani.

Ieri, la marșul de comemorare a victimelor #Colectiv, am realizat că durerea,în fapt, ne-a unit. Suntem puternici prin faptul că suntem vulnerabili. Am schimbat mai multe priviri cu oameni care simțeau la fel ca mine, deși erau plini de întrebări și furie, n-au uitat să fie buni și să iubească. În ciuda faptului că viața nu e dreaptă și are multe semne de întrebare.

Am văzut multă tristețe, tăcere și lacrimi în ochi. Durerea neputinței se citea  pe chipurile tuturor. Mai ales că în țară nu s-au schimbat multe lucruri de la fatidica zi. N-am învățat nimic!

Nu-mi vine să cred că au trecut 3 ani și tot acolo am rămas: multe clădiri încă funcționează fără autorizație de la pompieri, spitalele colcăie în infecții intraspitalicești, banca de piele de la Spitalul Grigore Alexandrescu s-a închis și vinovații nu au fost pedepsiți.

Clădirea pionierul încă nu are autorizație de incendiu și acolo încă își desfășoară activitatea un club de dans și arte marțiale, pentru copii.

club dans colectiv

Recomandări:

  • Spectacol:  ”153 de secunde”

Numele vine de la durata incendiului. Spectacolul ”153 de secunde” repune în discuție, dintr-o perspectivă subiectivă, implicațiile politice, morale și afective ale  incendiul din clubul Colectiv.

Detalii: http://www.cndb.ro/spectacole/153-de-secunde

  • Carte: Perechea dragoste, perechea moarte de Flaviu George Predescu

Cartea redă poveste de dragoste a doi tineri care ajung să fie despărțiți prin moarte în urma incendiului Colectiv.”Este o carte dedicată victimelor de la Colectiv, este un răspuns pe care literatura contemporană era datoare să îl dea acelui nefericit eveniment, acelei drame naționale şi este un produs 100% ficțional, dar care păstrează elementele verosimilului. (…) Este o poveste de dragoste care se destramă în urma acestui incendiu. O jumătate din pereche moare în timpul incendiului, într-un club de noapte din Bucureşti, iar personajul care rămâne este măcinat de o depresie, după acea despărțire”, a declarat autorul pentru Agerpres.

Detalii: https://www.raobooks.com/product/perechea-dragoste-perechea-moarte/

  • Documentar: Dezastrul din Colectiv realizat de Discovery Romania

Link: https://www.filmedocumentare.com/dezastrul-din-colectiv/

  • Carte: “De la Monica, Album de amintiri”

Cartea “De la Monica, Album de amintiri” a adunat scrierile şi postările Monicăi Tănăsoiu, decedată în incendiu din Colectiv.

Textele au fost strânse de pe blogul, pagina de Facebook şi Instragram ale Monicăi de către buna prietenă din copilărie, Ana Maria Minescu.

“Iubesc să râd. Cu hohote, să mă doară burta de atâta râs, să-mi curgă lacrimile şi să nu mă pot abţine, iubesc să port o haină care-mi place, iubesc vara, iubesc marea, iubesc plimbările lungi, iubesc pisicile, iubesc discuţiile, iubesc cărţile, iubesc viaţa, iubesc să iubes”, scria Monica Tănăsoiu.
Blogul Monicai: http://paidece.blogspot.com/2009/

Despre Monica: https://www.iqads.ro/articol/33440/in-memoriam-monica-tanasoiu

Teodora Maftei

Portofoliu foto: : http://teo.photography/about/

[Colectiv] Teo Maftei, portretul unei luptătoare: https://www.decatorevista.ro/dor-24-teo-maftei-portretul-unei-luptatoare/

Pentru victimele Colectiv, timpul a înghețat. Ei nu mai sunt și durerea morții lor va rămâne în sufletele noastre. Pe veci.

Published by iulia

Working in online. Cinema is in my veins. For me, music is life. Crazy mind, wild spirit. In the end, all that matters is doing things differently.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *