Războiul Stelelor: Skywalker – Ascensiunea/Star Wars: The Rise of Skywalker – Episodul IX”, poate dezamăgi și plăcea în egală măsură. Pe mine m-a făcut curioasă să vad toată seria și eventual să citesc și cărțile ( „Stăpânul Inelelor” nu m-a convins, am părăsit lectura la mijlocul celui de-al treilea volum, eram în liceu).

Prima oară, am luat contact cu povestea din „Star Wars„ printr-un serial televizat, aveam vreo 8-10 ani. Pe-atunci, nu m-a atras în mod special acțiunea și nici personajele, pentru mine era un alt film SF.  Însă, după ce am văzut„Star Wars: The Rise of Skywalker” mi-am dat seama că povestea merită toată atenția, mai ales datorită conceptelor din spate.

În episodul IX din Star Wars, Rey (Daisy Ridley) este de partea Binelui și se antrenează zilnic ghidată de Leia Organa (Carrie Fisher), fiind cea mai bună luptătoare a Rezistenței. Deși e de partea Binelui, Rey are un secret și simte că nimeni n-o cunoaște cu adevărat. În această fată cu chip suav și spirit hotărât, se duce o puternică luptă între sânge și vocație. Ray descoperă că este nepoata lui Palpatine, a cărui moarte nu a fost nicicând confirmată. Acesta trăiește și dorește din nou să preia controlul Galaxiei. Pentru cei care nu știu, Sheev Palpatine, denumit și Darth Sidios este cel care l-a atras de partea întunecată pe Anakin Skywalker, care a devenit ulterior Darth Vader. La finalul episodului VI „Întoarcerea lui Jedi„ acesta reușește să-l învingă pe maleficul Palpatine.

Rey și Kylo Ren (Adam Driver), cunoscut și ca Ben Solo, par inițial să fie pe poziții adverse. Kylo s-a lepădat de tatăl său și a trecut de Partea Întunecată spunându-i-se că va domni peste Sith.

Partea mea favorită din film, cea în care acțiunea atinge punctul culminant, este momentul în care cei doi eroi, Rey și Kylo, zac, aparent fără suflare, la picioarele lui Palpatine. Pentru câteva momente Partea Întunecată pare să învins. Atunci Rey cere ajutorul strămoșilor Jedi și forța interioară o ajută, corpul fiind fără vlagă, să se ridice în picioare și să-l confrunte pe Palpatine. Însă, acum nu mai este sigură, are de partea sa cele peste 1000 de generații de Cavaleri Jedi. Cu ajutorul lor, Palpatine este înfrânt.

Cea mai controversată scenă, care-a primit deopotrivă aclamații și huiduieli, este scena sărutului din final, între Rey și Kylo. Mulți au considerat-o siropoasă și nenecesară, dorind ca dragostea celor doi protagoniști să rămână una platonică. Deși stereotipică, am fost de partea celor puțini care n-a fost deraranjați de acel sărut. Mi s-a părut că e semnul unui final fericit, unul în care binele și dragostea învinge. În plus, Hollywood-ul nu-și permite un final tragic, nici măcar unul deschis. S-ar risca prea mult la nivel de încasări.

Cât despre efectele tehnologiei IMAX 4D, nu m-ar surprins nimic în mod special. Nu mi s-a părut că-aș fi în mijlocul acțiunii fiindcă se mișcă scaunul, sau dacă simt un curent rece în zona cefei. Au fost, în schimb, câteva momente comice în care scaunele s-au mișcat când te-așteptai mai puțin, spre amuzamentul celor din sală.

Sursa foto: empireonline.com

Published by iulia

Working in online. Cinema is in my veins. For me, music is life. Crazy mind, wild spirit. In the end, all that matters is doing things differently.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *