Anul acesta am ajuns la Gaudeamus in ultima zi, duminica, pe la ora 6. Cum am intrat, m-am contaminat rapid cu atmosfera târgului. Peste tot vedeai cărți, oameni care răsfoiau cărți, alături de discuții despre cărți. M-am simtit instant in largul meu :).
Am trecut pe la stand-urile editurilor importante Rao, Humanitas, Litera, Polirom, cel mai mult mi-a atras atenția Editura Vellant. Am găsit aici cărți deosebite, scumpe într-adevăr, dar care meritau banii, după părerea mea, deoarece sunt altceva (la nivel de grafica, calitate a hârtiei si subiecte abordate).
În fata standului de la Editura Vellant m-am confruntat cu o grea alegere, intre rațiune si simțire, intre “ce trebuie sa iau” si “ce mi-ar placea sa iau”. Prima alegere, clasicul “Manual de branding” al lui Olins si “20 de poeme de iubire si un cantec de disperare” de Pablo Neruda. Într-un final m-am decis, am pus rațiunea pe primul loc si am cumpărat cartea lui Olins. Însă, mi-am promis să cumpăr, până la Crăciun, poemele lui Pablo Neruda.
La Gaudeamus multi părinti si-au adus copii iar acest lucru m-a surprins plăcut. E bine ca cei mici sa prindă gustul lecturii cat mai timpuriu. Cel mai mult m-a bucurat sa vad familiile (mama, tatăl, copii) care, supa ce au cumpărat cărțile dorite, s-au așezat pe scările târgului pentru a le răsfoi, nemaiavând răbdare sa aștepte pana acasă.
Un alt lucru care m-a impresionat la Gaudeamus a fost sa-l vad pe acest bătrânel răsfoind, plăpând o carte, în timp ce avea mâinile pline cu pungi în care se aflau cărțile cumpărate între timp. A venit la Gaudeamus deși se mișcă cu dificultate. Si n-a venit sa se uite. Pentru mine a fost o dovada ca, anii acumulați, nu i-au alungat setea de cultura, si, acest lucru, m-a încurajat.
Alte lucruri despre Gaudeamus:
- Top carti cumparate la Gaudeamus 2013
- Selectia lui Dragos Butuzea (Adevarul) “10 cărţi pe care mi le-aş cumpăra de la Gaudeamus 2013”
- Interviu cu scriitorul francez Andrei Makine (Agerpres)
- Lista cu cele mai vandute carti de la Polirom si Cartea Romaneasca