Puține sunt desenele care să ne fi rămas atât de vii în memorie cum sunt Les Misérables. Dacă povestea am uitat-o pe alocuri, melodia o vom ține minte mereu.

Pentru mulți dintre noi, cei care am copilărit în anii ’90, acest desen a însemnat așa mult! Așteptam cu înfrigurare fiecare episod și trăiam fiecare emoție a micuței Cosette.

Despre serial sunt foarte puține informații pe internet. Știm că a avut 26 de episoade și a fost realizat în 1992  Studio Animage, AB Productions si Pixibox.

Pentru cei care n-au citit cartea, celebrul roman “Mizerabilii” scris de Victor Hugo, animația redă cu mare sensibilitate povestea micuței Cosette, orfana abandonată, a lui Jean Valjean, ocnașul evadat și a lui Javert, polițistul care pune datoria mai presus de orice. Madame Thenardier, Mr Thenardier întruchipează lăcomia și lipsa de orice scrupule a oamenilor de rând care nu au niciun fel de valori în afară de cea a banului.

În liceu am citit și romanul Mizerabilii de Victor Hugo . Este una dintre cărțile care m-a marcat. Am admirat, povestea, stilul, sensibilitatea.

În timp ce căutam pe internet informații despre acest desen am descoperit că cineva a făcut marele bine de a pune această minunată animație pe You Tube. Multă vreme nu s-a găsit niciun episod. Și atâta nostalgie pentru acest desen!

Compoziția cântecului: Jean-François Porry & Gérard Salesses – Les Misérables

Câteva comentarii venite la oamenii care au crescut cu aceste desene, apărute pe blogul Desenele Copilăriei și pe You TUbe:

 • Am 31 de ani  și va spun sinceră căci m-a marcat foarte mult acest film de desen animat am citit ,,MIZERABILI,, de trei ori în trei limbi și va spun sincer e o poveste minunata.
 • VA rog mult sa mai postați despre desenele acestea și mai ales cada se găsesc episoadele subtitrate în romana sau poate reușim sa facem ceva ca sa se dea pe post ,îmi amintesc și eu de aceste desene și mai ales de melodie dar eram cam micuță dacă sunt născută în 89 și tare as vrea sa le vad acum sa înțeleg și eu tot și sa vad finalul.
 • Ce vremuri acum mai ca suntem pe punctul de a avea noi copii,dar or sa înțeleagă ei acest sentiment pe care îl retrăim noi?Aveam impresia ca erau mai multe episoade pt ca mereu intram în casa de la joaca sa îl vad.Poate cineva din televiziune se indura de niște copii mari și il vor da la tv vreodată.
 • Auziți, se găsesc episoadele astea undeva? Îmi aduce și mie mult aminte de copilărie, dar acum ma interesează neapărat ultimul episod, pentru ca țin minte ca pe genericul de final era un cântec tare frumos. Mai știe cineva ceva de el, de genul cum se numea? Chiar as vrea sa-l găsesc….
 • woow…ce desen animat … câte amintiri ..chiar nu se poate gasi seria????ce păcat …chiar mi-a plăcut acest animat și tare mult as vrea sa-l revăd.
 • Nici nu știi cât am așteptat sa scrieți despre acest desen animat. Era pe tvr2, in weekend parca. Ma uitam când mergeam la Bunica. Îmi plăcea la nebunie. Îmi amintesc multe secvențe din el. Îmi plăcea mult genericul. Mi se par f puține episoade comparativ cu câte amintiri am. Acum tre sa plec la facultate, dar voi reveni sa va povestesc despre aventurile din desen 🙂 Va pup.
 •  Mon dieu ça me rajeunit pas. Ce dessin animé était une merveille…
 •  L’un des dessins animés les plus tristes de mon enfance et l’un des génériques les plus émouvants. Les animés des années 90, c’était autre chose.
 • Purée j’avoue 90-2000 c’était les plus belles années dessins animés !!! Rien ne pourra jamais égalé :p.
 •  Mon Dieu… C’est toute mon enfance qui rejaillit en flot là… Je me souviendrais toujours de cette chanson.
 •  VREAU FOARTE MULT SA MAI REVAD INCA O DATA ACEST DESEN ANIMAT AM AVUT NOROC SA VIZIONAM IN COPILARIE ASA MINUNI VA ROG CINE STIE CUM E POSIBIL .
 • This cartoon toughed my heart when i was less than 10 years old (17 years ago), i am Chinese, hope to have the chance to see this cartoon again.
 • Desenele animate care le vedeam cand eram copil.acum incerc sa identific in fetita cosette iubirea vietii mele daca o exista asa ceva.
 • Iubesc serialul acesta:X:X:X:X….fugeam de la scoala ca sa il vad! superb!!! unde il putem gasi sa-l vedem sau sa-l cumparam?!!!!!
 • I remember i could only watch these touching cartoons at 6 o’clock in the morning , just before going to school.and i was less than 10year old. i never regreted waking up so early! these cartoons value very much to me ^_^
 • One of the best childhood cartoons…watching now this intro almost made me cry 🙁

Genericul:

Venez écouter bonne gens

La ballade des pauvres gens

L’histoire de Cosette

Et de ce pauvre diable

Qu’on appelle les Misérables

Ils n’habitent pas les beaux quartiers

Ils n’ont pas toujours à manger

Mais même si souvent

Le destin les acable

Ils gagneront, les Misérables

Ils gagneront, les Misérables.

(Traducere: Veniți să ascultați,oameni dragi, balada oamenilor cei săraci/Povestea Cosettei şi a acestui biet om pe care îi numim Mizerabilii/ Nu locuiesc în cartiere elegante/Nu au întotdeauna ce mânca/Dar chiar dacă destinul adesea îi apăsă/Ei au să învingă, Mizerabilii/Ei au să învingă, Mizerabilii)

Pagina Wikipedia a serialului:

https://fr.wikipedia.org/wiki/Les_Mis%C3%A9rables_(s%C3%A9rie_t%C3%A9l%C3%A9vis%C3%A9e_d%27animation)

Jean-Luc Reichmann este omul din spatele vocii (naratorul):

povestitor

Acea voce calda și captivanta care ne-a ținut nedezlipiți de micul ecran.

Episodul 1: L’auberge des Thénardier

Episodul 2: Cosette et Gavroche

Episodul 3: Le trésor de Cosette

Episodul 4: L’inconnu

Episodul 5: L’enlèvement

Episodul 6: L’homme en noir

Episodul 7: La révolte de Cosette

Episodul 8: Le serment fait à Fantine

Episodul 9: Mademoiselle Madeleine

Episodul 10: Le secret de Monsieur Madeleine

Episodul 11: Le procès d’Arras

Episodul 12: Gavroche retrouvé

https://www.youtube.com/watch?v=K4XSd5Pifdw

Episodul 13: La disparition de Mademoiselle Fauchelevent

Episodul 14: Marius et Cosette

Episodul 15: Le retour de Javert

Episodul 16: Le repaire des enfants perdus

Episodul 17: Un couple mystérieux

Episodul 18: Le piège se referme

Episodul 19: Un grand-père irascible

Episodul 20: La mascotte de l’A.B.C.

Episodul 21: Les barricades

Episodul 22: Une sombre nuit

Episodul 23: Les égouts de Paris

Episodul 24: Le secret de Gavroche

Episodul 25: Le dernier procès

Episodul 26: La fille de Jean Valjean

Published by iulia

Working in online. Cinema is in my veins. For me, music is life. Crazy mind, wild spirit. In the end, all that matters is doing things differently.

Join the Conversation

3 Comments

 1. Si eu tot in 89 sunt nascuta dar oare sa se fi dat in romania in 1992? Asa amintiri sa am la 3ani?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *