“Caci un bărbat adevarat recunoaște o femeie adevărată când o vede/Și o femeie adevărată știe ca un bărbat adevarat” – ne zice Alicia Keys în cântecul-emblemă “A Woman’s Worth”.

Drumul înfundat al compromisului

Ascult cântecul și mă melodia și mă gândesc că sunt momente în care suntem efectivi orbi. Toată lumea ne spune un lucru și noi nu vedem. “Nu lua de-a gata ceea ce simte pentru tine” – căci roata se întoarce mereu. După cum ulciorul nu intră de multe ori la apă. Viața nu merită nici cel mai mic compromis. Primul compromis aduce altele și cu fiecare închidere a ochilor stomacul ți se strânge și mai mult. Cei sensibili se consumă pe zi ce trece și simt cu își pierd tot mai mult identitatea, ceilalți iau pe “mi se rupe” și își văd mai departe de “treabă”. “Rușine sa-i fie omenirii ca va spune vouă oameni” – le zicea bine Eminescu.

Libertate în spirit: cea mai prețioasă

libertate

Stephenie Meyer (creatoarea seriei Twilight) are o carte denumită “Gazda”. Acțiunea se întâmplă într-un viitor îndepărtat în care specii extraterestre au preluat mințile oamenilor și le-au lăsat trupul intact.

Deși stilul în care scrie Stephenie Meyer nu m-a prins, nu pot spune că nu m-a atras intriga acestei cărți. Ce mai rămâne din noi dacă sufletele nostre nu mai sunt? Dacă ne abandonăm vocațiile, pasiunile și felul de a fi, când mai suntem noi? Cred că cea mai mare lipsă în momentul de față este cea a identității. Nu mai știm cine suntem. Nu mai știm la ce să ne raportăm.

Când peisajul este gri, atunci suntem ușor de controlat. Căci despre asta e vorba. Control și bani. Căci atâta timp cât suntem ocupați, nu facem probleme. Tocmai de aceea suntem înconjurați cu tot felul de distrații din toate părțile – să nu gândim. Gândirea nu doare, gândirea e deranjată.

Toate regimurile totalitare au interzis  cu preponderenta două lucruri: cititul și adunările în care oamenii puteau vorbi și schimba idei. Acum am fost puși în fața unui ecran fiindcă așa vorbim paralel, pentru eficiență trebuie ca gândurile și simțirea să se intersecteze. Iar acest lucru se poate întâmpla numai în întâlnirile în carne și oase.

Reușim să schimbăm ceva numai în momentul în care suntem sinceri cu noi înșine. În care ne punem pe masă slăbiciunile și le transformăm, împreună, în puncte forte.

Published by iulia

Working in online. Cinema is in my veins. For me, music is life. Crazy mind, wild spirit. In the end, all that matters is doing things differently.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *