Drumul spre succes este pavat cu disciplină, răbdare și muncă. O bună organizare face timpul să treacă în favoarea ta. Însă, organizarea nu este suficientă – trebuie să știi să prioritizezi sarcinile în funcție de importanța lor și să te ții în fiecare zi de ceea ce ai stabilit. Fără disciplină, lucrurile pur și simplu nu se întâmplă.
Cel mai bine este să ne plecăm privirea asupra oamenilor care au reușit în viață. Ce fac ei diferit față de noi? Care este rutina lor zilnică? Care sunt secretele succesului lor? După ce s-au pus aceste întrebări mai multor persoane de succes, s-a constatat că aceștia au anumite obiceiuri comune. Printre aceste obiceiuri se numără următoarele:
-
Se trezesc cu cel puțin o oră înaintea celorlalți
Fie că vorbim de 5 a.m sau 6 a.m., acești oameni se trezesc mai devreme și intră în “starea de flow” care le crește eficiența și luciditatea. Trezitul mai devreme le oferă timp pentru activitatea lor favorită. Fie că citesc o carte, își savurează cafeaua sau practică yoga, ei sunt mereu în alertă. Știu încă de dimineața cum li se va desfășura ziua și care sunt lucrurile pe care vor pune accent.
2. Nu lenevesc în pat după ce a sunat alarma
Recomandat este ca alarma să nu fie lângă pat pentru a evita tendința de a o amâna. Dacă dormim acel somn de 10-15 minute după ce a sunat alarma, corpul nostru continuă să să fie într-o stare de somnolență și nu mai suntem la fel de eficienți. Cel mai bine este ca alarma să fie pusă într-un colț al încăperii și să te ridici din pat în momentul în care sună.
3. Definesc sarcini precise
Atunci când fac agenda pe ziua următoare, fiecare sarcină este trasat cât mai clar. Spre exemplu, task-ul “de cumpărat caiete” nu este suficient de clar, trebuie să notezi “merg la librăria x, la ora y, să cumperi caiete speciale pentru cultura civică”. Dacă task-urile nu sunt concrete și nu le este atribuit un timp anume, au mari șanse să rămână nefinalizate sau amânate pe termen nedefinit.
4. Aleg seara hainele pe care le vor purta a doua zi
În ziua următoare, mintea se va concentra pe task-urile importante și nu vei mai pierde timp și energie în fața unui dulap de haine din care nu știi ce să alegi. Sau, din lipsă de timp, să fii nevoită să alegi lucruri care nu te avantajează sau care sunt incomode.
5. Alocă cel puțin 90 de minute neîntrerupte pentru un task important
Fiecăruia dintre noi îi trebuie un anumit timp pentru a ne deconecta de zgomotul din jur și pentru a intra într-o stare de concentrare care ne permite să fim creativi și să venim cu soluții inovatoare. Rareori, ceva care este realizat mult prea repede, este și de valoare. Dacă vrem să avem cele mai bune rezultate, trebuie să pătrundem în profunzimea proiectului la care lucrăm.
6. Stabilești obiective zilnice, săptămânale și lunare care corespund unui obiectiv mai mare
Spre exemplu, dacă planul tău este ca anul acesta să scrii o carte, scrie în fiecare zi scrii cel puțin 2 pagini din acea carte. Vrei să înveți o limbă străină? Înscrie-te la un curs sau cumpără-ți un manual din care poți să înveți singur. Dorești să faci handmade în timpul liber? Începe prin a te uita la tutoriale de pe You Tube, vorbește cu oameni care deja fac asta etc.
7. Alocă un interval de timp fiecărei activități pe care dorești să o faci
După ce ai clarificat care sunt treburile zilnice, obligatorii și urgente (curățenie, gătit, scos cățelul la plimbare etc.) urmează să te ocupi activitățile care te ajută să fii mai aproape de visul tău. Pentru cele mai bune rezultate, trebuie să aloci un anumit timp în fiecare zi pentru activitatea respectivă. Așa cum un muzician trebuie să exerseze zilnic la instrumentul său muzical. Aici intervine disciplina.
Pentru mulți dintre noi este greu să ne trezim la ore așa matinale sau să ne ținem cu dinții de o anumită activitate. Unii suntem mai ambițioși din fire, alții mai comozi, fiecare dintre noi este diferit. Tocmai de aceea, pentru a reuși, trebuie mai întâi să lucrăm la persoana noastră, și apoi să ne ocupăm de restul. Uneori, modul în care punem problema poate fi greșit. Alteori, de vină sunt împrejurările. Totuși, nimic nu trebuie să ne facă să ne oprim sau să ne dăm bătuți.
Mult succes!