Am descoperit azi acest filmuleț realizat de Ioana Moldovanu: “Ajung 8 lei pe zi pentru mâncare”. Inițial m-a amuzat titlu. Și apoi m-am gândit că este o adevărată provocare să cheltui sub 8 lei/zi pentru hrana, mie rareori mi-a reușit acest experiment. Sau, dacă am cumpărat mâncare sub 10 lei, am rămas în continuare flămândă. Și totuși, partea aceasta cu mâncarea ne consumă mulți banii zilnic. Îmi amintesc că o prietenă mi-a zis că își comanda zilnic mâncare de 30-40 Lei și că atunci când a decis să devină mai responsabilă financiar și-a dat seama că mesele zilnice îi fac o gaură în buget de toată frumusețea. Și a găsit alternative. Libertatea financiară despre care toată lumea vorbește nu se poate dobândi în contextul care banii nu ne ajung de pe o lună pe alta. Conform statisticilor, românii din mediu urban au ajuns să dea 80% din salariu pe mâncare, mâncare, locuință și datorii. În timp ce cetățenii altor țări din UE dau numai 15%. Ce nivel de trai să mai avem noi în acest context?
Și, să nu ne îndepărtăm de la subiect: Cum mâncăm ieftin și sănătos fără să depășim bugetul? O primă soluție, accesibilă aproape oricui, este mâncarea gătită. Să facem cumpărături săptămânal, să gătim o dată la 2-3 zile și să luăm la serviciu mâncare gătită și eventual să ne mai cumpărăm o gustare. Problema mea este că nu prea pot mânca de două ori aceeași masă. Mie îmi place să mănânc atunci când mâncarea este proaspăt făcută. Iar gătitul zilnic ocupă foarte mult timp. Deci, trebuie găsită o soluție de mijloc.
Nu sunt de acord cu consumul de pate, fiindcă nu mi se pare o alternativă sănătoasă. În schimb, prânzul din clip arată decent. Personal mă feresc să consum carne de pui din comerț deoarece conține hormoni și aceștia ne îngroașă. Îmi amintesc că am cunoscut odată un tip care se umflase foarte mult la față și un prieten i-a atras atenția, atunci el și-a dat seama că în ultimele două luni consumase foarte mult pui. S-a înroșit