Mulțumesc tuturor celor care mi-au urat LA MULȚI ANI cu ocazia zilei mele de naștere, 28 august 1986. Am schimbat prefixul. Gata cu cifra 2, vârsta marilor nebuni, a încercărilor și a lecțiilor de viață cu gust dulce amărui. Acum am ajuns aproape la mijlocul vieții (media de viață în România:74,56 ani).

Viața, acest miracol continuu de a exista (R. Tagore), ne-a învățat pe fiecare, în mod plăcut sau mai puțin plăcut, lucruri pe care merită să le dăm mai departe.

30 de lecții de viață învățate până în 30 de ani:

1. Nu renunța niciodată la visurile tale

Indiferent unde te-ai afla în momentul de față, chiar dacă a trecut mult timp de când ai luat-o în altă direcție și ți se pare că ai îmbătrânit, nu renunța la ceea ce te pasionează cu adevărat. Fiecare dintre noi avem capacitatea de a ne schimba destinul. Există soartă, șansă, dar există și liber albitu, voință și determinare. Mergi până în pânzele albe pentru visul tău.

2. Crede în tine chiar dacă alții nu mai cred

Uneori nu ai pe nimeni care să-ți țină spatele. Și, dacă ești într-un mare rahat, trebuie să te ridici singur. Familia nu mai este ceea ce a fost – spune o vorbă. De aceea, atunci când persoana cea mai apropiată, fie că este partenerul de viață sau cel mai bun prieten, te descurajează, nu te lăsa doborât. Crede în tine chiar și atunci când nimeni nu crede, sau mai ales atunci! Vei vedea că, atunci când reușești, toată lumea se va aduna în jurul tău și momentele grele vor fi uitate. Dar, prietenii cu adevărat sunt cei care îți rămân aproape când îți este greu.

3. Investește în oameni, nu în achiziții

Atunci când un prieten îți cere ajutorul, nu-l refuza. Fă-ți timp pentru familie și pentru prieteni. Plăcerile solitare se uită repede. În schimb, o privire, un zâmbet, o îmbrățișare, rămân cu tine peste ani și ani. Timpul e cea mai valoroasă monedă de schimb pe care o ai, de aceea, nu da acest timp pentru bani, iar acești bani pe lucruri. Investește timpul în experiențe, dă-l oamenilor dragi din viața ta.

4. Învață ceva nou în fiecare zi

Fiecare zi este unică. Banalitatea este doar o aparență. Contează mult felul în care privești lucrurile din jurul tău. Încearcă ca, în fiecare zi, să înveți sau să faci ceva nou, inedit. Vorbește cu o persoană străină, încercă să faci ceva ce n-ai mai făcut. Chiar dacă nu-ți este comod, chiar dacă pare ușor aiurea. Teama este uitată, rezultatul nu.

5. Iartă persoanele care ți-au făcut rău

Iertarea ne aduce eliberare. Incapacitatea de a ierta ne întunecă viața și nu ne lasă să ne bucurăm cu adevărat de ceea ce este în jurul nostru. Nu tu ești judecătorul. Gândește-te că, cu toții vom da socoteală în fața lui Dumnezeu asupra lucrurilor pe care le-am făcut sau nu le-am făcut. Nimic nu rămâne nepedepsit. Așa că, dacă există o persoană în trecutul tău care ți-a făcut mult rău, uit-o și iartă-o. Bucură-te de prezent și  de oamenii dragi pe care îi ai acum și aici. Lasă trecutul să fie trecut.

6. Atitudinea te poate ridica sau coborî

Atitudinea este totul – spune o vorbă. De ce? Fiindcă, dincolo de cuvinte și acțiuni, atitudinea potrivită este pilonul cel mai important când vine vorba de succesul unei inițiative. Ce înțelegem prin atitudine? Conform dexonline.ro cuvântul “atitudine” înseamnă: 1. ținută sau poziție a corpului. 2. Fel de a fi sau de a se comporta (reprezentând adesea o anumită concepție); comportare. Expr. A lua atitudine = a-ți manifesta poziția, a-ți afirma (cu hotărâre) punctul de vedere. – Din it.attitudine, fr. attitude.

Păstrează-ți o gândire optimistă, zâmbetul pe față, uită de ranchiună și recunoaște-ți greșelile. Critică cât mai puțin. În schimb, dezvoltă-ți spiritul de observație. Fii mereu atent la poziția corpului și la gesturi! Acestea vorbesc despre tine mai mult decât crezi.

7. Păstrează legătura cu oamenii din viața ta

Încearcă ca, în fiecare zi, să vorbești cel puțin 10 minute cu o persoană de care nu mai știi nimic de multă vreme. Întreb-o ce mai face, interesează-te de soarta ei. Vei vedea că viața ți se îmbogățește peste noapte. Cu toții avem mare nevoie să fim ascultați, să știm că cineva ia aminte la ceea ce spunem. Izolarea ne închide în cercuri tot mai mici. Când ne bucurăm sau ne întristăm alături de ceilalți, trăim cu adevărat.

8. Nu renunța la ceea ce crezi

Adaptarea nu înseamnă să renunți la tine, la ceea ce crezi și la felul în care vezi lucrurile. Cei din jur te vor aprecia și mai mult dacă ai curajul să-ți exprimi și să-ți susții propriul punct de vedere. Nu spune  “da” când de fapt vrei să zici “nu”. Și dacă îți place Pink Floyd în timp ce toată lumea  de la birou ascultă Inna, nu te teme să recunoști acest lucru.

9. Ferește-te să pui rapid etichete

În anul I de facultate am avut un schimb de replici cu o profesoară care preda publicitate. Într-o zi, pe holul facultății,  aceasta mi-a spus, cu mândrie, că îi este de ajuns să se uite la mine pentru a-mi cunoaște stilul de viață. Mi-a zis ca probabil mănânc fast food, ascult genul x de muzică și fac rareori sport. Era fix invers. În acea perioadă eram foarte atentă cu ceea ce mănânc și mergeam la sală de cinci ori pe săptămână.

10.  Nu fugi de munca grea

Succesul vine la pachet cu efortul. Chiar și în cazul celor norocoși. De multe ori, noi nu vedem toate detaliile din backstage. Ne uităm la alții și admirăm, invidiem, ceea ce ni se pare că au, felul în care arată, sau realizările profesionale. Ceea ce nu știm, nu vedem, este că 99,9% dintre aceste persoane au muncit pe brânci ca să ajungă unde sunt acum. E ok să admirăm anumite persoane din jurul nostru, dar cel mai bine este să nu ne concentrăm prea mult atenția pe ei, ci pe propria persoană. Nu vom progresa dacă doar căscăm gura la unii și la alții, nefăcând nimic pentru noi înșine.

Un cântec care-mi place:

Sursa foto: cocoroxie

Published by iulia

Working in online. Cinema is in my veins. For me, music is life. Crazy mind, wild spirit. In the end, all that matters is doing things differently.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *