Mai sunt câteva ore până vom trece în 2017. Deja rețelele sunt ocupate. Am vorbit mai devreme cu mama mea și convorbirea ne-a fost întreruptă de un bâzâit și apoi nu i-am mai auzit vocea.

Scriu acum de pe vechiul meu laptop, Lenovo T400 care a fost alături de mine în ultimii 5 ani. Este încă un laptop foarte bun. Anul asta mi-am cumpărat unul mai nou și mai puternic. Dar, încă îmi este drag vechiul laptop. Tastatura funcționează impecabil. Dar, nu despre laptopul meu este această postare :), așa că, să revenim la subiect.

Pentru mine anul 2016 a fost anul marilor schimbări. Așa cum s-a și prezis. Anul acesta mi-a făcut cunoștință cu cea mai dragă ființă din lume și mi-a redeschis noi perspective. Am aflat, încă o dată, că nimic nu este întâmplător. Pe scurt, cred că fericirea se câștigă și este dată de deciziile și efortul depus zi de zi, cu perseverență și determinare.

Optimism versus pesimism

Am ales să vorbesc despre optimism la trecerea dintre ani deoarece avem mare nevoie să credem că lucrurile pot fi mai bune, că viitorul este luminos, că există încă speranță. Așa cum discutam într-o după-amiază, pe malul mării, cu un bărbat trecut de prima tinerețe, în timp ce soarele apunea. El a zis că momentele frumoase, încrederea în viitor ne ajută să mergem mai dreptate. Și, dacă în secunda următoare avem un atac de cord și intrăm în comă, în minte ne vor reveni amintirile care ne-am marcat sufletul iar acele momente ne vor ajuta să luptăm cu moartea.

2017: Optimismul este acțiune

Mă uit în jur și văd o mulțime de oameni nemulțumiți, triști, obosiți, sătui. Oamenilor acestora nu le lipsește optimismul, ci speranța. E ușor să judeci când ești la distanță. Însă, pentru a înțelege mai mine nefericirea celui de lângă noi, ar trebui să ne punem în locul lui. Din vorbe nu înțelegem nimic. Dacă ne pasă cu adevărat. E ușor să fii zâmbitor și optimist când viața ta este complet diferită decât a celui de lângă tine. Greu este să predici și să convertești la optimism (căci acesta a devenit un soi de religie) o persoană care se trezește în  fiecare zi la 5 dimineața. Lucrează de la 7 la 16, are doi copii și câștigă 1600 lei pe lună. Iar aceștia sunt singurii bani care intră în casă. În timp ce chiria este de 800 de lei (2 camere în Rahova) iar întreținerea de 200-300 pe timp de iarnă. Iar această persoană nu și-a luat un concediu în ultimii 10 ani. Lui nu-i poți vinde rahaturile optimiste de genul “va fi mai bine”, “treci doar printr-o fază”. Viața nu se schimbă peste noapte. Va trăi la fel și în următorii ani dacă nu face ceva în această privință. Din punctul meu de vedere, optimismul nu este atât autoconvingere, cât acțiune. Iar văicăreala n-a salvat niciodată pe nimeni.

Vrem ca 2017 să fie un an mai bun ca 2016? De noi depinde. Și de împrejurări, dar mai mult ține de fiecare în parte. Personal, nu cred nici în optimism și nici în pesimism. Căci lucrurile sunt mult mai complexe pentru a putea fi categorisite în acest mod. Sunt unii care pun semnul de egalitate între optimism și noroc, pe principiul că dacă crezi că va fi bine. Atunci atragi binele. În fapt, dacă discutăm cu oamenii care au reușit în viață, vom observa că o mare parte dintre ei spun că nu cred în noroc (înțeles ca o așteptare, lipsă de acțiune, pentru ca ceva bun/frumos să se întâmple), ci în efort personal, în disciplină și perseverență.

LA MULȚI ANI!

Despre fericire cu Johnny Cash:

Sursa foto: thisisourtownkingston.co.uk

Published by iulia

Working in online. Cinema is in my veins. For me, music is life. Crazy mind, wild spirit. In the end, all that matters is doing things differently.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *