Cum arată un motor de căutare mai inteligent decât Google? Ce ar avea în plus? Cum ar face căutarea?

Acestea sunt întrebări pe care mi le-am pus din 2012. Între timp, algoritmii Google s-au schimbat și se pune mult mai mult accent pe conținutul original și pe feedback-ul pe care utilizatorii l-au oferit în ce privește acel conținut.

Social Search – the next level

În viziunea mea, un motor mai inteligent decât Google, este un motor în care relevanța căutării este decisă de utilizatorii (prin Like-uri, steluție etc.) și nu de optimizarea SEO.

Un alt element cheie în căutare este CONTEXTUL.  Aici Google dă greș. Tocmai fiindcă acest context este greu măsurabil.  Și algoritmii dau rezultatele pe care le consideră relevante, cele mai apropiate – în funcție și de anumite asocieri.

Un motor de căutare social este capabil să facă fel de shortcut și să ofere rezultatele căutate în funcție de ranking-ul acelor site-uri. Cred că pentru ca acest motor să funcționeze e nevoie de o nouă organizare a site-urilor. Să existe date (de la utilizatori, cum ar fi -durata vizitei, dacă a cumpărat ceva, mențiuni ale site-ului în social media, numărul de utilizatori care au scris despre brand/site și ce cuvinte au folosit ca să-l descrie) care se transmit către Google și, în funcție de acestea, să se indexeze site-urile în căutări.

Spre exemplu, dacă utilizatorul caută “cazare în Bușteni”, motorul de căutare să afișeze site-urile care au fost menționate în rețelele sociale, care au un număr mare de review-uri pozitive. Căutarea să se poată face în funcțiede buget și în funcție de nivelul de confort. Căutare multicriterială.

Cred că cel mai greu, în momentul de față, este să se realizeze acest schimb de date și acestea să fie centralizate eficient.

SUnt sigură că, în viitorul apropiat, acest gen de căutare va fi posibil. Momentan, datele există. Urmează centralizarea și folosirea lor inteligent.

Conștiința: marea diferență între calculator și om

Cred că omul (mai ales ca mulțime) este superior mașinii/tehnicului. Calculatorul poate deosebi 1 de 0 și poate face calcule complexe, însă nu are intuiție și simțire. El nu poate lua decizii – decât dacă a fost programat să le ia. Dar nu a are capacitatea de a hotărî singur. Și nu are conștiință de sine. Aici este marea diferență.

 

 

 

Published by iulia

Working in online. Cinema is in my veins. For me, music is life. Crazy mind, wild spirit. In the end, all that matters is doing things differently.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *