Conform cercetărilor,  gândul la persoana iubită ne face să trecem mai ușor (să o simțim mai puțin intens) peste durere. Zonele creierului activate de dragoste sunt aceleași cu cele activate de medicamente pentru a reduce durerea.

Cum am demonstrat cercetătorii asta? Au adus mai mulți subiecți într-o cameră și aceștia au fost rugați să privească o poză cu persoana iubită în timp ce un computer dispus în palmele acestora le cauza o durere ușoară. În timpul experimentului, creierele subiecților au fost scanate cu o mașinărie de imagistică prin rezonanță magnetică (IRM).  Oamenii de știință au observat că pozele cu persoana iubită au declanșat un răspuns emoțional care a activat regiunile creierului bogate în dopamină (același regiuni care sunt asociare cu motivația și cu răsplata).

Am auzit rezultatele acestui studiu astăzi, la Radio România Actualități, și am rămas puțin pe gânduri. E De ajuns să vedem poza persoanei iubite pentru ca durerea fizică să se simtă mai puțin intens? Numai că, conform profesorului Sean Mackey, de la Stanford University, California, senzațiile de durere sunt resimțite mai puțin intens în momentul în care subiecții se află “într-un stadiu pasional al relației”.  Iar acest detaliu schimbă într-o anumită măsură datele problemei. E vorba aici numai de dragostea pasională sau de orice tip de dragoste?

În același timp, conform unor alte cercetări efectuate tot de oamenii de știință de la Stanford, femeile au o sensibilitate la durere mai mare decât bărbații. Studiul a implicat peste 11.000 de bărbați și femei care sufereau de diverse boli.  Linda Liu, coordonatoarea cercetării, a remarcat faptul că există o diferență în felul în care percep durerea femeile și felul în care o percep bărbații.

Sursa foto: independent.co.uk

Published by iulia

Working in online. Cinema is in my veins. For me, music is life. Crazy mind, wild spirit. In the end, all that matters is doing things differently.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *