Relaţiile virtuale nu ne hrănesc, ci ne preocupă” a precizat psih. Daniela Dumitrescu în cadrul întâlnirii “Digital Parents, ediţia cu numărul 17. Toţi părinții ar trebui să-şi pună următoarea întrebare: “Cum vreau să arate copilul meu ca adult?” Aici vorbim despre valori, principii, comportamente – toate acestea îl vor defini în viața adultă. Şi, în contextul în care fericirea lui consta în câte like-uri a primit, ce îl va caracteriza? Va fi el un adult echilibrat? Va putea întreține şi dezvolta relații armonioase?

 „Nu e iubita mea, e crush-ul meu” a afirmat un puști, în cadrul unei ședințe de terapie cu Daniela. Deşi cei doi aveau conversații intime, dacă ar s-ar fi întâlnit cu fata respectivă pe stradă, nici măcar n-ar fi salutat-o. „În fond, acest crush în virtual are şi părți bune, nu trebuie să cheltui bani ca să o scot în oraș, cum ar fi într-o întâlnire reală. Şi, dacă te părăsește, nu suferi” – aşa vedea pe-atunci lucrurile adolescentul de 17 ani. 

Daniela Dumitrescu ne-a vorbit despre faptul că mediul online este unu necontrolat în care pozele postate de noi pot ajunge la persoane nepotrivite, chiar rău intenționate. Însă, expunerea pozelor copiilor noștri pe internet nu este cea mai mare problemă. Pe măsură ce aceștia cresc, online-ul devine pentru ei un mediu în care se simt liberi să spună ce vor, fără să fie sancționați sau judecăți. Aceștia se exprima în grupuri închise, pe care părinții şi profesorii nu au acces. Digital Parents Talks #17 (1)

Prea multă libertate strică?

Cu toţii am trecut prin perioada adolescenței şi încă păstrăm în memorie stările de atunci și multele neajunsuri. Nu este o vârstă ușoară. Adolescența este şi momentul în care avem impresia că nimeni nu ne înțelege. Mai ales părinții. Tocmai de aceea, mulți adolescenți aleg să facă confesiuni persoanelor necunoscute, în defavoarea celor apropiate, fiindcă aceștia nu-i cunosc și sunt imparțiali. În fapt, internetul a înlocuit intimitatea şi sacralitatea familiei tradiționale.

Role playing-ul , la modă printre copii şi adolescenți

Mulţi copii ajung să aibă telefoane inteligente de la vârste fragede, iar părinții nici nu au habar de conținutul pe care aceștia îl accesează. Ei știu că copilul este pe Facebook, însă nu știu în ce grupuri activează acesta şi ce fel de discuții are.
Role playing

Adolescenții preferă tot mai mult relațiile virtuale, de tip role playing (RPG), în defavoarea celor reale. Spre exemplu, există site-uri unde îţi poţi alege persoana de care te vei preface că ești îndrăgostit, de dragul jocului. Căci, fără fantezie, fun-ul dispare. 

Cândva vom fi lupul cel rău pentru copii noștri”

Eşti plictisitoare!” ne va spune, la un moment dat, propriul nostru copil. Asta fiindcă nlipsește energia, inițiativa şi, de multe ori, pofta de viață. Locul de muncă şi activitățile zilnice nu ne lasă prea mult timp pentru joacă. Mai mult, deseori ne jucăm cu cei mici mecanic, parcă din obligație, şi ei simt asta. Cu trecerea timpului, aproape fără să ne dăm seama, apare o distanță tot mai mare între noi şi copii noştri. Mai mult,  în adolescență, unii părinți abia dacă ajung să mai schimbe două vorbe cu adolescentul alături de care împart același acoperiș. 

SoluţiaRelaţii autentice

Să avem o relație foarte bună cu copilul nostru încă de mic şi să ne facem efortul să o păstrăm pe măsură ce creşte. Ideal e ca cel mic să găsească în noi prima sursă de informare şi să nu apeleze la Google.

Daniela Dumitrescu accentuează: „Este tare important să învățăm cum funcționează o relație, să învățăm să o creștem şi să o hrănim”. Din păcate, majoritatea dintre noi nu știm să construim, să păstrăm şi să închidem relații.

Digital Parents Talks #17 (2)

 

 

 

La bază, orice tip de relație, conform metodei ESPERE, are aceste 4 verbe: A CERE, A DA, A PRIMI şi A REFUZA. Dinamica acestor verbe alături de gestionarea conflictelor influențează armonia dintr-o relație.

Ce am mai aflat la #DPT17

Digital Parents Talks #17 (3)

 

  • În Japonia au existat 5 cazuri de tineri care au cerut să se căsătorească cu aplicația telefonului, mergeau până acolo încât, la cinematograf, cumpărau 2 bilete iar pe scaunul de lângă ei puneau telefonul
  • BIF – prescurtare de la “Best Internet Friend”
  • RPG – “Role Playing Games”
  • Pe Facebook, există un grup ascuns denumit #OffTopic, pentru copii şi adolescenți, acesta are peste 192.000 de membri
  • Nicun adult nu are nevoie de ajutorul unui copil! Când un adult cere ajutorul unui copil are intenții suspecte
  • A apărut o carte în limba română despre efectele social media asupra personalității: “Facebook – Fabrica de Narcisiști” scrisă de Teodor Baconschi
  • Pe whatsapp se poate scrie cu bold 🙂

Invitaţii la #DPT17 au fost: Ioana Marinescu (blogger), Daniela Nicoleta Dumitrescu (psiholog), Mădălina Sava (psiholog Interacțiune Socială), Angelica Juracopschi (avocat) şi Amina Tomescu (blogger).

 Discuția a fost moderată de Ana Niculescu.

Mulțumesc, Lavinia Pavel şi Ana Nicolescu, de la Parenting PR, pentru tematica aleasă şi pentru organizare. De asemenea, mulțumesc speakerilor pentru că au acceptat invitația și pentru schimbul constructiv de informații.

Au mai scris despre acest subiect:

Foto: Mihai Răitaru

Published by iulia

Working in online. Cinema is in my veins. For me, music is life. Crazy mind, wild spirit. In the end, all that matters is doing things differently.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *