Anul acesta am făcut mari eforturi sa ajung la  TIFF.  Am avut tot felul de peripeții. Dacă cineva mi-ar fi spus “ți se va întâmplă asta și asta” nu l-as fi crezut. Totuși, viata e făcută sa fie trăită, și înfruntată, aș adăuga.

Marele premiu TIFF 2013 a mers la un film indian

Corabia lui Tezeu, in regia lui Anand Ghandi este filmul care a câștigat Trofeul Transilvania la Festival Internațional de Film Transilvania, ediția 2013. Tot acest film a câștigat și Premiul pentru Cea mai Buna Imagine în cadrul aceleiași competiții.

IMG_3349Deși Corabia lui Tezeu este primul film de lung metraj al regizorului indian Anand Ghandi, acesta s-a făcut remarcat si la alte festivaluri internaționale. Alături de Marele Premiu câștigat la TIFF 2013, filmul a mai câștigat diverse premii la Toronto Internațional Film Festival, la Tokyo Internațional Film Festival, la Mumbai Film Festival si Dubai Internațional Film Festival.

Identitatea – marea miza a filmului Corabia lui Tezeu

Filmul lui Ghandi are ca principala miza identitatea umana, mai exact, modul in care aceasta identitatea este influențată de trecerea timpului. Premisa filmului pleacă de la paradoxul antic al filosofului grec Plutarh, în urma căruia se pune următoarea întrebare: dacă atenienii au înlocuit fiecare scândură din corabia lui Tezeu, pana cad n-a mai rămas nici una dintre scandurile originale, cat de mult se mai poate spune ca este vorba de aceeași corabie? De la acest paradox regizorul dezvolta trei povesti aparent independente care vorbesc despre aceeași problema: pierderea identității și reinventarea eului odată cu trecerea timpului.

Regizorul indian reușește sa redea cu o sinceritate aproape dezarmanta cele trei istorii de viata ale protagoniștilor sai: o fotografa oarba are îndoieli în ce privește geniul sau artistic în momentul in care își capătă vederea, un călugăr este pus sa aleagă intre păstrarea principiilor care implica acceptarea morții și renunțarea la ceea ce crede pentru a putea trai, un dealer la bursa realizează cat de complicata poate fi moralitatea în momentul in care aceasta devine subiectiva, cu alte cuvinte, e ușor sa te pronunți când e vorba de alții, însă lucrurile devin cu adevărat dificile în momentul în care este vorba de tine.

Corabia lui Tezeu este un film in urma căruia spectatorii rămân cu adevărate dileme filosofice care țin de identitate, justiție, moarte și sensul vieții.

Cinematograful asiatic, în mare voga la TIFF 2013

tiffCea de-a 12-a ediție a Festivalului Internaţional de Film Transilvania a fost dominata de cinematograful asiatic. Alături de producția indiana Corabia lui Tezeu,  care a câștigat Marele Premiu, s-au mai remarcat și filme precum Ceasul rău, pisica neagră, un film japonez care a câștigat Premiul pentru Regie. De asemenea, Premiul Special al Publicului a fost câștigat de Wadjida, un film din Arabia Saudita.

Alături de filmele asiatice a atras atenția și filmul Ploaie de vacantă, o coproducție  Uruguay, Mexic, Olanda, Germania, care a luat Premiul Special al Juriului.

Premiul Pentru Cea mai Buna Interpretare i-a revenit actorului Gustav Dyerkaer Giese pentru rolul din Nord-Vest.  Iar Premiul Special al Federației Internaționale a Criticilor de Film a fost câștigat de filmul peruan Curățătorul.

Actrița româncă Luminita Gheorghiu a primit Premiul de Excelenta pentru rolul din Poziția Copilului.

Regizorii Jiri Menzel si Stephen Freans alături de compozitorul de film Adrian Enescu au fost premiați pentru intreaga cariera cinematografica.

Lista oficiala a premiilor TIFF 2013

Trofeul Transilvania: “Corabia lui Tezeu” de Anand Gandhi (India)

Premiul pentru regie: Rikiya Imaizumi, pentru “Ceasul rău, pisica neagră” (Japonia)

Premiul special al juriului: Ana Guevara Pose şi Leticia Jorge Romero, pentru “Ploaie de vacanţă” (Uruguay)

Premiul pentru cea mai bună interpretare: Gustav Dyekjær Giese, pentru “Nord-Vest” (Danemarca)

Premiul pentru imagine: Pankaj Kumar, pentru “Corabia lui Tezeu” (India)

Premiul FIPRESCI: “El limpiador”, de Adrian Saba (Peru)

Premiul publicului: “Wadjda”, de Haifaa al Mansour (Arabia Saudită/ Germania)

Premiul de excelentă: Luminiţa Gheorghiu

Premiul pentru întreaga carieră acordat unei personalităţi din cinematografia română: Adrian Enescu

Premiul pentru întreaga carieră acordat unei personalităţi din cinematografia europeană: Jiří Menzel

Premiul pentru întreaga carieră acordat unei personalităţi din cinematografia mondială: Stephen Frears

Premiul pentru scurtmetraj pentru secțiunea Umbre: “Death of a Shadow”, de Tom Van Avermaet

Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru lungmetraj: “Aici … adică acolo”, de Laura Căpăţână Juler

Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea scurtmetraj: “O umbră de nor”, de Radu Jude

Mențiune specială a juriului pentru scurtmetraj: “Claudiu şi crapii”, de Andrei Tănase, şi “Pastila fericirii”, de Cecilia Felmeri

Premiul pentru debut la Zilele Filmului Românesc: “O lună în Thailanda”, de Paul Negoescu

Premiul HBO pentru scenariu de lungmetraj, la Concursul Național de Scenarii: Bogdan Toma, pentru “Reparația”

Premiul HBO pentru scenariu de scurtmetraj, la Concursul Național de Scenarii: Radu Bărbulescu, pentru “Dispozitivul 0068”

Premiul HBO pentru scenariu de documentar, la Concursul Naţional de Scenarii: Marius Iacob, pentru “Despre starea de bine”

Premiul “Let’s Go Digital!” pentru cel mai bun film realizat în cadrul workshop-ului Let’s Go Digital!: “For Carlo”, de Teona Galgoţiu, Marc Solomon şi Eva Todică.

Premiul competiției locale: “Fragment viu”, de Banto Csaba şi Iszlai Jozsef, şi “Casă dragă”, de Abel Visky.

 

 

 

 

Published by iulia

Working in online. Cinema is in my veins. For me, music is life. Crazy mind, wild spirit. In the end, all that matters is doing things differently.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *